Hem Sağlık Hem lezzet Deposu: Yulaf Lapası Tarifi

    Kitap ve film incelemelerinden sonra şimdi de sizinle hem sağlıklı hem lezzetli hem de yapımı oldukça kolay olan bir tarif paylaşmak istiyorum: Yulaf lapası. Şu ana kadar önerdiğim ve tattırdığım kişilerden beğenmeyen kimse çıkmadı. Çünkü çok lezzetli!😋 Üstelik sağlıklı bir tatlı olduğu için yerken pişman olmuyorsunuz.  Ben de internette rastgele bir şekilde öğrenmiştim. İlk denediğimde tadı çok yavan gelmişti, çünkü yapmayı becerememiştim ama siz benim yazacaklarıma birebir uyarsanız sizin ilk yulaf lapası deneyiminiz gayet güzel olacaktır.😊

   Öncelikle gereken malzemeler:

1.)3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
2.)1 su bardağı süt
3.)1 dolu tatlı kaşığı kakao
4.)1 dolu tatlı kaşığı bal(tatlandırmak için)
5.)1 küçük muz(üzerini süslemek için)
6.)Hindistan cevizi(üzerini süslemek için)
7.)1 kare bitter çikolata(üzerini süslemek için)

   Yapılışı:

   Küçük bir tencereye 3 dolu dolu yemek kaşığı yulaf ezmesi alınır üzerine 1 su bardağı süt eklenir. Sonra kakao eklenerek ocağın üzerinde orta ateşte karıştırılarak pişirilir. Kaynayıncaya kadar ocağın üstünde kalmalıdır. Kaynamaya başlayınca ocak en kısık seviyeye alınarak 2 dakika kendi halinde kaynaması sağlanır. Sonra ocak kapatılır. Bir tatlı kaşığı bal eklenir.(Benim gibi tatlı canavarıysanız 2 de ekleyebilirsiniz ama kalorisi de aynı oranda artacaktır. 😄) (Balı sonradan eklememizin sebebi balın ısıya karşı hassasiyeti olması ve kaynatıldığında baldaki HMF oranının artarak yararlıdan zararlı hâle gelmesidir. Bu sebepten uzmanlar tarafından ısıtılmaması önerilir. Ben de pişirdikten sonra eklemeyi yararlı buluyorum.) Sonrasında lapamızı kasemize alıyoruz. Şimdi en zevkli kısım geliyor: üzerini süslemek. Öncelikle üzerine baharat olan hindistan cevizi serpiştirilir sonra dilimlere ayrılan muz güzelce yerleştirilir. Son olarak da bir kare bitter çikolata tam ortaya konur. Eridikçe güzel bir tat verir. Afiyet olsun! İşte sağlıklı ve tatlı öğününüz hazır. 

   Bu tarifi sizinle paylaşmışken yulafın yararlarına değinmeden bitirmek istemedim. Önyargıyla yaklaşan insanlar ne kadar çok olsa da ben bir şans verilmesi gerektiğini düşünüyorum çünkü onu lezzetli hâle getirmek bizim elimizde.  Yulaf sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur, bağırsak ve mide kanseri riskini azaltır, bağışıklığı güçlendirir, saç ve cilt sağlığı için faydalıdır, yüksek lif içerir ve düşük kalorilidir, sinir sistemine olumlu etkisi vardır, uykusuzluk probleminin giderilmesine yardımcı olur, kemik ve kas yapılarını güçlendirir, diyabeti önler,  kalp ve damar hastalıkları riskini önlemeye yardımcıdır, yüksek enerji deposudur. Sağlığımıza bu kadar faydası olan bir besin olan yulaf ayrıca fosfor, kalsiyum, sodyum, magnezyum açısından zengindir. 

   Yulaf lapası benim haftada en az 2-3 kez tükettiğim bir besin ve yapımı oldukça basit. Özellikle yağmurlu havalarda kendime bir kase sıcak yulaf lapası ve dumanı üstünde bir filtre kahve hazırlamak favori aktivitelerimden diyebilirim. Okuduğunuz için teşekkür ederim.😊








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

-Benim Dünyam Film İncelemesi-

Şimdiki Çocuklar Harika Kitap Değerlendirmesi

Fareler ve İnsanlar Kitap İncelemesi